Фондација “Привредник” уручила стипендије најбољим студентима Универзитета у Приштини

Најбољим и најдаровитијим студентима Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, данас су уручене стипендије фондације “Привредник” из Новог Сада.

Већ трећу годину за редом, на иницијативу Владе Републике Србије, а посредством Канцеларије за Косово и Метохију, фондација “Привредник” стипендира студенте Универзитета у Приштини.

У оквиру својих редовних активности, представници фондације “Привредник” на челу са управитељем проф. др Јовом Радићем, посетили су Универзитет у Приштини и том приликом разговарали са руководством Универзитета и студентима, а најбољим студентима уручене су стипендије. Састанку су присуствовали заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију, Дамјан Јовић, декан Економског факултета у Суботици, проф. др Александар Грубор, декани факултета и студенти, добитници стипендија.

Ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, проф. др Здравко Витошевић је том приликом нагласио да ова додела стипендија представља својеврсну подршку студентима како би се покренули да својим знањима и вештинама допринесу сопственом, породичном и друштвеном бољитку у целини.

“Ваше стваралаштво је нешто што препознајемо и што ћемо морати да препознамо ако желимо да идемо напред. Пета индустријска револуција биће индустрија филозофије и памети, која ће вас одвести у простор који ће бити довољно добар и широк да се искажете, и да своја знања и вештине донесете на добробит вама, вашим породицама и вашем народу,” – рекао је Витошевић.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију,  Дамјан Јовић, сматра да оваква акција представља поруку солидарности са српским народом на Косову, али и поруку да постоји жеља да се створи друштво једнаких могућности за све младе људе који су вредни и жељни знања.

“У наредним годинама борбу за опстанак нашег народа на Косову и Метохији нећемо водити само политичким средствима, већ ћемо ту борбу водити и знањем, радом, идејама и пројектима. Допринос ових младих људи које данас поимажемо биће немерљив и незаменљив,” – подвукао је Јовић.

Управитељ фондације “Привредник” из Новог Сада проф. Јова Радић је рекао да право на стипендију имају питомци са минималном просечном оценом 9, а да се посебна пажња посвећује социјално-угроженим студентима.

Због тога је ове године фондација “Привредник” свим студентима са Косова и Метохије који су конкурисали за стипендију без обзира на материјални статус одлучила да додели стипендије.

“Ми желимо кроз образовање као један од кључних ресурса данас у савременом свету, да помогнемо да се те породице и појединици обогате тим ресурсом, јер је то једини извор зараде у њиховој будућности. Када се тај ресусрс повећа, онда ћемо економски оснажити те породице.Тада ће њихова културна и духовна самоодрживост бити на вишем нивоу,” – оценио је Радић.

Ове године за стипендију фондације конкурисало је 28 студената. Поред редовних и студената који се баве научно-истраживачким радом, фондација подржава и ученике средњих школа.

Leave a Reply