Потписан споразум о сарадњи Универзитета у Приштини и Фонда за иновациону делатност

Споразум о сарадњи Универзитета у Приштини и Фонда за иновациону делатоност потписали су ректор Универзитета у Приштини проф. др Благоје Недељковић и директор Фонда др Иван Ракоњац, у присуству министра за иновације и технолошки развој Владе Р. Србије Ненада Поповића, дана 9. новембра 2017. године у Београду.

Споразум дефинише сарадњу између Фонда и Универзитета у области развијања капацитета за примењени научно-инстраживачки рад, иновације, трансфер технологије и комерцијализацију у пројекту ,,Подршка истраживању, инопвацијама и трансферу технологија у Србији,” који финансира Европска унија кроз 2013 ИПА фондове, а спроводи га Фонд у складу са Уговором о ИПА гранту између Светске банке и Републике Србије, коју представља Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Циљ Пројекта је да стимулише сарадњу између академског и приватног сектoра ради комерцијализације научно-истраживачких резултата и унапређења трансфера технологија.

„Потписивањем овог споразума показује се сарадња Владе Србије са универзитетима на територији читаве Републике Србије, уз напомену да је, наравно, Универзитет у Приштини важан и неизоставан део српске универзитетске заједнице. Овај споразум ће бити велики подстицај и за друге универзитете и факултете у Србији да се укључе у програме Фонда за иновациону делатност, с обзиром на то да је у основи рада Фонда за иновациону делатност повезивање науке и индустрије“, рекао је Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој.

„Потписивање овог споразума представља подстрек даљег рада нашег универзитета као највише образовне и научне установе на простору Косова и Метохије, у оквиру образовног система Републике Србије. Универзитет и научни посленици нашег универзитета укључиће се у развој научно-истраживачког рада и трансфер технологија на привредне субјекте у Републици Србији, али и у региону. Сматрамо да ће свеукупан кадровски потенцијал Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици допринети даљем развоју научне мисли и истраживања али и у повезивању научних посленика на простору региона, и шире у Европи. Потписивањем овог споразума, још једном се потврђује да је наш универзитет равноправни члан породице Универзитета у Србији, а самим тим, и европске зоне високог образовања и науке.“ изјавио је проф. др Благоје Недељковић, в.д. ректора Универзитета у Приштини са привремним седиштем у Косовској Митровици.

Leave a Reply