Сарадња са БГТУ „В.Г. Шухов“

       Сарадња са Државним технолошким универзитетом „В.Г. Шухов“ у Белгороду, Руска Федерација постоји од 2011. годинекадаје потписан Уговор о научној и образовној сарадњи. За то време на обострано задовољство успели смо да реализијемо неколико заједничких пројеката.
Студентска мобилност
      Студентска мобилност започела је 2012. године када је четири студента Економског факултета у Косовској Митровици боравило један семестар на „В.Г. Шухов“ у оквиру програма академске мобилности. Студенти су имали могућност да похађају наставу и полажу испите на предметима који су усклађени са програмом обе институције. Кроз програм студентске размене у периоду од 2014. до 2017. године прошло је укупно 57 студената Универзитета у Приштини и то:

–    Шеснаест студената боравило је месец дана у 2014. години,
–    тринаест студената боравило је месец дана у 2015. години,
–    тринаест студената боравило је месец дана у 2016. години,
–    петнаест студената боравило је месец дана у 2017. години, 
–    дванаест студената боравило је месец дана у 2018. години, 

Летња школа руског језика
    У оквиру Летње школе Државног технолошког универзитета„В.Г. Шухов“ у Белгородуу периоду од 2015. до 2017. године укупно 33 студената и професора из Косовске Митровице имало је могућност да научи и усаврши руски језик:

–    Тринаест учесника у 2015. години,

–    Десет учесника у 2016. години,

–    Десет учесника у 2017. години,

–    Десет учесника у 2018. години.

Омладински фестивал
     У 2017. години на, трећем по реду, фестивалу „Русь заповедная“  у Белгороду, Државни технолошки универзитет „В.Г. Шухов“ омогућио је учешће тиму из Косовске Митровице у саставу од 6 учесника. Тим нашег универзитзета који је чинио десет студената, на фестивалу у 2018. години, освојио је треће место на укупном такмичењу.

Студенти и наставници Државног технолошког универзитета „В.Г. Шухов“ на УПКМ
     Студенти Универзитета „В.Г. Шухов“ учествовали су на Митровачком зимском универзитету (4 студента) и Митровачком летњом универзитету (10 студената) 2013. године. Исте године Државни Технолошки Универзитет „В.Г. Шухов“ био је партнер на Међународном научном скупу „Искуства и перспективе економске сарадње Србије и Русије  IPES-SR 2013“ који је организовао Економски факултет у Косовској Митровици. Професорски кадар Универзитета „В.Г. Шухов“ такође учествује у међународном рецензионом одбору часописа „Економски погледи“. 
Од 2015. године истраживачи са Универзитета „В.Г. Шухов“ редовно доприносе својим радовима научном зборнику Филозофског факултета у Косовској Митровици, а професори из Косовске Митровицe научно-теоријском часопису „Вестник БГТУ В.Г. Шухов“. Такође, од 2017. год. професорка са Универзитета „В.Г. Шухов“ у својству лектора држи предавања накатедри за руски језик на Филозофском факултету у Косовској Митровици.
    За више информација о Државном технолошком универзитету „В.Г. Шухов“ у Белгороду погледајте званичну презентацију на српском језику (http://srb.bstu.ru/about/presentation)
    Координатор за сарадњу на Државном технолошком универзитету „В.Г. Шухов“ у Белгороду је Институт за српски језик и комуникацију (контакт особа је гђа Викторија Рјапухина viktorer_r@mail.ru) и удружење Инициатива за комуникацију и сарадњу – ИКС (www.iksnis.com) са којом је Универзитет у Приштини потписао уговор о сарадњи.