Министар Шарчевић присуствовао седници ректорског колегијума Универзитета у Приштини

У сали Ректората Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Kосовској Митровици данас је одржана седница Ректорског колегијума у  проширеном саставу, којој је присуствовао министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

На састанку је било речи о темама  везаним за упис нових студената, финансијама, побољшању квалитета наставе, обезбеђивању нових ресурса, као и о повезивању Универзитета у Приштини са научном дијаспором, изградњи нове зграде Универзитета, опреми.

Министар Шарчевић је најавио двоструки модел финансирања науке кроз разне пројекте и институције.

Студенти су имали своја питања, разоварали смо о њиховом узлету, новом закону о студентском организовању, дуалним студијама и о великом броју новина које обухватају студирање на овим просторима“ рекао је Шарчевић.

Оно што је важно а то је да овај Универзитет не одвајам од било којег другог Универзитета у Републици Србији и тако га и посматрамо. Београд је оснивач свих универзитета од Љубљане преко Подгорице, Скопља и Сарајева па је нелогично да се замера да је неко ко је матица високог образовања у читавом балканском полуострву буде у дисконтинуитету свог постојања. Политика може свашта али неке фундаменталне ствари морају да се уважавају“ истакао је Шарчевић.

Вршилац дужности ректора Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Kосовској Митровици, проф. др Здравко Витошевић, је том приликом рекао да су на данашњем састанку министра Шарчевића информисали о свим плановима за младе кадрове.

Министар Шарчевић данас није био гост на нашем Универзитету већ је он био домаћин на радном састанку коме смо договорили перспективе развоја високог система школовања и образовања на просторима Kосова и Метохије. Министра смо известили о првом уписном року на свих десет факултета нашег Универзитета и о припремама за следећи уписни рок. Задовољни смо и министра смо обавестили о плановима за подстицај, плановима за младе кадрове, запошљавању као и о могућностима добијања стамбених јединица за те младе кадрове. Наши студенти су такође испред студентске конференције обавестили министра о разним пројектима и замолили га да он помогне” рекао је Витошевић.

Седници су присуствовали декани свих десет факултета Универзитета u Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, директор Студентског центра Јово Поповић, студент проректор Немања Бишевац, председник Студентског парламента Универзитета Иван Виријевић, председник СKОНУС-а Милан Савић и градоначелник Горан Ракић.

Leave a Reply