Посета представника Министарства просвете, наука и технолошког развоја Републике Србије и Канцеларије за Косово и Метохију Универзитету у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици

Помоћник министра за развој и високо образовање Републике Србије проф. др Весна Мандић и заменик директора Канцеларије Владе Републике Србије за Косово и Метохију Жељко Јовић, посетили су у понедељак 4. септембра Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Помоћник министра Мандић, заједно са замеником директора Канцеларије за Косово и Метохију Јовићем, одржали су састанак са вршиоцем дужности ректора Универзитета проф. др Благојем Недељковићем, деканима факултета и представницима студената.

Ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици истакао је важност посете пред почетак нове школске године „ јер представља подстрек за даљи рад и развој ове највише образовне и научне установе на овим просторима. Али, то значи и подсећање нас самих на наше обавезе и на активности за отклањање свих слабости и унапређење свеукупне делатности. Сматрам да је наша обавеза јачање Универзитета у оквиру образовног система Републике Србије. Јачање Универзитета на овим просторима је приоритетан задатак у складу са позитивним законским прописима Републике Србије, опште прихваћеним универзитетским нормама, али све у оквиру образовног система Р. Србије. Ово можемо остварити не само формалном већ суштинском сарадњом, као и сарадњом истородних факултета кроз размену наставног кадра, већу мобилност студената, менторства, учешћа у заједничким пројектима и коришћењем лабораторија“ .

Помоћник министра Мандић је том приликом истакла да је веома важна сарадња са Министарством, али и осталим универзитетима, како кроз размену наставног кадра и студената, тако и кроз менторски рад.

Према њеним речима, жеља Министарства просвете, науке и технолошког развоја Р. Србије је да на овом подручју ојача позиција овог Универзитета и да кроз циљане пројекте и финансијску подршку ојача кадар и створи боље услове студирања.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију г. Јовић истакао је да је држава Србија чврсто стала на становиште да је Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици српски универзитет, да функционише као део система образовања Републике Србије и да нема говора о интеграцији са било којим универзитетом.

,,Посета представника Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Канцеларије на почетку школске, а уочи почетка студентске године, доноси јасну поруку, да је држава уз омладину, наше ученике и студeнте,” поручио је Јовић.