Обележен Дан Универзитета у Приштини

Поводом Дана Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Kосовској Митровици, данас је у Ректорату одржана заједничка седница Савета и Сената Универзитета. Због специфичних околности, проузрокованих пандемијом коронавируса, седница је одржана са мерама заштите, у складу са препорукама.

Са заједничке седнице Савета и Сената Универзитета поручено је да је Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици једна од “најбитнијих националних институција и показатељ присуства Републике Србије на простору Косова и Метохије, као и да представља кључ у очувању и заштити српских националних интереса на Космету“.

Ректор Универзитета у Приштини, проф. др Здравко Витошевић истакао је да је Универзитет истрајан у испуњењу циљева које је пред себе поставио.

“Универзитет нас је окупио на данашњи дан да сведочимо о његовом педесетогодишњем трајању. Да посведочемо да и ми заједно са њим физички трајемо и опстајемо на простору Косово и Метохије. Циљеви су јасни, образовање и оспособљавање младих људи да кроз рад, стицање знања и вештина, откривање научних истина, усавршавање моралних начела и духовних вредности постану способни да себи и својим породицама, али и друштву и својој држави Србији обезбеде трајање на простору Косова и Метохије”, рекао је Витошевић.

Награда “Видовданска повеља“, која се сваке године уручује појединцима и институцијама за изузетан допринос очувању, афирмацији и трајању Универзитета ове године додељена је Канцеларији за Косово и Метохију и Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Председнику Српске листе, Горану Ракићу, “Видовданска повеља” је додељена за посебне заслуге у очувању и опстанку Универзитета.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију, Марко Ђурић, који, из оправданих разлога, није могао да присуствује данашњој свечаности, упутио је честитку поводом обележавања Дана  Универзитету која је прочитана присутнима.

У честитки се истиче да је Универзитет у Приштини, већ пола века, установа која ствара интелектуалну елиту и да на то сви заједно морамо бити поносни.

“Истраживачким и образовним потенцијалима, стручним и оспособљеним кадровима дали сте велики допринос у стварању услова за останак и опстанак српског народа на Косову и Метохији, учинили сте да Република Србија и њена јужна покрајина са културним и научним достигнућима које су темељ самобитности и зрелости народа и друштва постане држава будућности, достојна своје прошлости. Универзитет у Приштини је једна од најбитнијих националних институција и показатељ присуства Србије на КиМ. Наставак постојања и рада вашег универзитета у оквиру образовног система Републике Србије кључ је успеха у очувању и заштити српских националних интереса на Космету“, наводи се у писму директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића (честитку у целости можете прочитати овде).

У име Министарства просвете, науке и технолошког развоја присутнима се обратио државни секретар Душан Кићовић. Кићовић се у име Министарства захвалио на признању и исказао задовољство што присуствује овој свечаности данас на Видовдан, као бивши студент овог Универзитета.

“Ово је прилика и обавеза сетити се историје оснивања Универзитета у Приштини 1970. године, на један од највећих празника Видовдан. Симболика празника пратила је живот Универзитета који се сретао са много недаћа, међу којима су и НАТО агресија на нашу земљу, када су око 1.500 наставника, сарадника, свих запослених заједно са 16.000 студената протерани са факултета. Наш велики часни задатак је не само да Универзитет задржимо као главни стуб опстанка српског народа на КиМ, већ и да унапредимо ово богато наслеђе као кљућни ресурс развоја како наше државе, тако и друштва у целини“, нагласио је Кићовић.

Председник Српске листе Горан Ракић обратио се студентима речима да су они највећа снага и главни покретач.

“Позивам ректора, декане, уважене професоре, да задрже најбоље студенте запошљавајући их на нашем Универзитету. На овај начин шаљемо младима јасну поруку дa је њихова будућност сигурна на овим просторима, то је пут којим ћемо јачати не само Универзитет већ и наш народ. У процесу запошљавања имаћете моју личну и подршку свих институција“, рекао је Ракић, нагласивши “да ће у блиској будућности Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици добити нову савремену зграду која ће имати довољно места за све студенте који желе да уче на овом Универзитету“.

Најбољим студентима завршних година студија уручене су награде “Истакнути студент”. Награђени су следећи студенти: Ивана Вучинић, Ердин  Мехмеди, Александар Чукић, Кристина Савић, Џениса Саитовић, Неда Дабетић, Ивана Сарић, Сенида Шерифи,   Драгана Милић и Анђелија Марковић. У име награђених, обратила се Ивана Вучинић, студенткиња Економског факултета.

“Срећа и понос сваког од нас је што смо студенти Универзитета у Приштини, који је упркос свим проблемима наставио са радом уз свесрдну помоћ Државе Србије“, рекла је Вучинић.

Данашњој свечаности присуствовали су представници локалних самоуправа, установа и привредних субјеката на Косову и Метохији, као и представници Српске православне цркве и остали гости.

 

 

Leave a Reply