eduroam

eduroam® – educational roaming је бесплатан сервис за приступ Интернету. Својим корисницима омогућава безбедан, брз и једноставан приступ Интернету широм света, без потребе за отварањем додатних налога, уз коришћење већ постојећег корисничког имена и лозинке креираних на институцији у којој раде или студирају.

Корисници eduroam сервиса су студенти и запослени у научно-истраживачким и образовним институцијама широм света. У Србији га могу користити студенти, професори, предавачи, научници, истраживачи и сви други запослени у институцијама чланицама Академске мреже Србије (АМРЕС). Права и обавезе за кориснике и институције које користе eduroam сервис су дати у Правилнику АМРЕС eduroam сервиса.

Овај сервис је доступан свим студентима, професорима, предавачима и осталом особљу који поседују дигитални идентитет (корисничко име и лозинка) додељен на факултету, а пружа га Академска мрежа Србије (АМРЕС), у сарадњи са Универзитетом у Приштини.

Тренутно, eduroam је доступан у бројним научно-истраживачким и образовним институцијама у преко 35 земаља Европе, као и у другом деловима света. Мапу са приступним тачкама у Србији као и мапу приступних тачака у Европи можете погледати на АМРЕС eduroam сајту: http://www.eduroam.amres.ac.rs. Детаљна упутства за коришћење и приступ едуроам сервису можете наћи на АМРЕС eduroam сајту http://www.eduroam.amres.ac.rs/rs/korisnici.html.

Захваљујући најсавременијим стандардима за енкрипцију (WPA2/AES i WPA2/TKIP), корисницима је загарантован висок ниво заштите приватности њихових података.

Техничка подршка: eduroam@pr.ac.rs, 028/422-340