Саопштење за јавност

Саопштење за јавност, ректора, проф. др Здравка Витошевића, о раду Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици у условима проглашеног ванредног стања

Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици и у условима ванредног стања ради редовно, квалитетно, свакодневно унапређујући своје техничке могућности а у циљу остваривања образовних и научних циљева својих студијских програма.

Основна преокупација у нашем раду јесте настојање да се настава изводи редовно. У овим условима настава се изводи у потпуно друкчијем окружењу – електронски и на даљину (on line) на различитим технолошким платформама и према утврђеном распореду. То чине сви факултети нашег универзитета у складу са природом својих студија и техничким могућностима, што је видљиво и на сајтовима факултета. О одржавању наставе декани факултета редовно, сваког петка, писмено извештавају ректора Универизитета. Такође, о одржавању наставе редовно се обавештавају и надлежни државни органи Републике Србије, ресорно министарство, Конференција универзитета Србије (КОНУС), Канцеларија за Косово и Метохију, регионални кризни штабови. Истовремено, са извођењем наставе реализују се предиспитне обавезе студената, припреме дипломских и мастер радова, као и докторских дисертација, а наставници одржавају редовне консултације и комуникацију са студентима како би се све ове актвности успешно реализовале.

Ових дана треба да крене и априлски испитни рок. Међутим, ми испите, по закону, не можемо обавити на даљину. Зато  ћемо овај испитни рок реализовати тек када се укине ванредно стање и створе безбедни услови за рад. О томе ћемо благовремено обавестити наше студенте и наставнике.

Осим наставе, на нашем универзитету ових дана се одвија и низ других активности. На факултетима се увелико припрема документација за реакредитацију и акредитацију нових студијских програма, укључујући и програме учења на даљину; врше се припреме за учешће у јавном позиву Фонда за науку за научни програм Идеје; обављају се активности на текућим међународним, националним и другим научним пројектима; одржавају се контакти са нашим партнерима у земљи и иностранству; и врше се припреме за обележавање 50. година рада нашег универзитета.

Посебна пажња се посвећује припремама за упис студената на факултетима нашег унивезитета. У овим условима комуникацију са матурантима и средњим школама на Косову и Метохији одржавамо електронски и на тај начин их информишемо о нашим студијским програмима и условима студирања. У том циљу, првом приликом, када се услови створе за то, кренућемо и у обилазак средњих школа и учествовати на сајму образовања у Грачаници као што смо то чинили и претходних година. С друге стране, матуранти се могу информисати о нашим факултетима и студијским програмима  на сајтовима факултета, који се редовно ажурирају.

Осим рада на Универзитету, у ситуацији борбе против пандемије корона вируса (Covid19), ми смо непосредно ангажовани и у томе. Превасходно, професори нашег медицинског факултета, који свакодневно раде на превенцији и лечењу оболелих, нарочито на клиникама у Косовској Митровици и у Грачаници и Покрајинском Заводу за јавно здравље у Косовској Митровици.

Наши студенти, преко студентских парламената својих факултета, а у координацији са студентом проректором и председником студентског парламента универзитета од првог дана ванредног стања, свакодневно раде у волонтерским тимовима за помоћ старим и оболелим особама у достављању хране и лекова. Такође, не мали број наших студената и професора ангажовано је у центрима за ванредне ситуације у локалним заједницама.

Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици и овом приликом обавља максимално своју образовну и научну функцију, али и друштвену улогу примерену овој ситуацији. Ми настојимо да и овом приликом, као и у безброј  претходних и тешких ситуација, будемо уз своје студенте, свој народ и своју државу.

02.04.2020 Ректор Универзитета у Приштини – Косовска Митровица
Проф. др Здравко Витошевић

 

 

Leave a Reply