Потписан Споразум о свеобухватној сарадњи између САНУ и Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици

У оквиру обележавања пола века постојања Универзитета у Приштини, данас је у просторијама Ректората одржана заједничка седница Сената и Савета универзитета, којој су присуствовали председник Српске академија наука и уметности, академик  Владимир Костић и генерални секретар, академик Зоран Кнежевић.

Уз захвалност и обавезу да и у наредном периоду заједнички раде на унапређењу ове веома значајне образовне институције, председник САНУ и ректор Универзитета у Приштини,  академик Владимир Костић и проф. др Здравко Витошевић, потписали су Споразум о научној сарадњи у области пројеката између две институције.

Ректор Витошевић је подсетио да је сличан споразум потписан 2010. године, али да је садашња жеља да се он обогати, афирмише и преточи у један општи споразум који би представљао наставак квалитетне сарадње у свим областима науке и уметности.

“Данашњи дан је изузетно значајан за наш универзитет, јер овим споразумом се издвајамо као институција која има привилегију да користи и примењује искуства и резултате САНУ“, рекао је Витошевић.

Он је истакао да ће се посебна пажња и максимално ангажовање посветити сарадњи са САНУ, са њеним научним институтима, одељењима и одборима.

Указујући на значај образовања и улогу коју Универзитет у Приштини има на простору Косова и Метохије, председник САНУ,  Владимир Костић је рекао да ова образовна институција у Српској академији наука и уметности има пријатеља и сарадника, или једном речју, сапутника.

Он је нагласио да је заједничка улога да се потписани Споразум о сарадњи попуни садржајем.

“Надам се да ћемо у месецима пред нама покушати и вероватно успети да те садржаје реализујемо“, истакао је Костић.

Академик Костић је подсетио да су још 1841. године полуписмени и неписмени владари Србије схватили да без високе школе, народног позоришта и музеја, учених друштава, Србије не може да напредује.

“Дубоко сам убеђен да је будућност Србије у тој академској компетентности, образовању, разумевању знакова времена и нема тог простора који може да заобиђе Универзитет у Приштини. Десет хиљада студената је муниција коју ми нећемо да трошимо на ратове, али је морамо трошити на будућност“, рекао је академик Костић.

Универзитет у Приштини доделио је Српској академији наука и уметности “Златни знак Универзитета”, своје најпрестижније признање, које дели само у изузетним приликама.

За немерљив допринос у раду Универзитета, награде “Видовданска повеља“ додељене су професорима Благоју Недељковићу, Томиславу Трифићу и Владимиру Раичевићу.

“Наш Универзитет је био и остао ослонац нашег народа и наше државе на овим просторима, храм културе, науке, историје и традиције, простор и платформа са које су се бранили политички, правни и државни интереси. Стога је ова данашња повеља за нас награђене од изузетног значаја, самим тим што смо и ми уткали своје знање и умеће у развој овог нашег универзитета“, рекао је, у име награђених, професор Недељковић.

О значају Универзитета у Приштини говорио је и председник Савета проф. др Хаџи Милош Видаковић, који је подсетио да је универзитет, у својој полувековној традицији, изнедрио многе важне личности, које су дале значајан допринос развоју Србије, и нагласио да се то никада не сме заборавити.

Leave a Reply