Посета делегације Универзитета у Приштини Српској академији наука и уметности

Ректорски колегијум Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, у саставу проф. др Здравко Витошевић, ректор, проф. др Јован Базић, проректор и мр Љубиша Ђорђевић, менаџер Универзитета, посетили су Српску академију наука и уметности (САНУ) где су се састали са председником САНУ-а академиком Владимиром Костићем, потпредседницима САНУ-а, генералним секретаром и председницима одбора САНУ-а.

Састанак, који је одржан 14. децембра 2020. године у свечаној сали САНУ-а, први је део Протокола о сарадњи који је потписан приликом боравка председника и генералног секретара Академије на Универзитету у Приштини, 29. септембра ове године.

Састанак је отворио председник, академик Владимир Костић, који је упутио речи добродошлице и укратко изложио историјат и устројство САНУ. Он је нагласио да је САНУ на својим органима већ направио стратегију сарадње са нашим универзитетом и у том контексту на овај састанак позвао председнике одабраних одбора САНУ да представе рад својих одбора и предложе могуће видове сарадње.

Поздрављајући присутне, проф. др Здравко Витошевић, ректор Универзитета у Приштини, краћим цртама информисао је домаћине о раду Униврзитета од оснивања до године када обележава своју постојаност од пола века. Ректор је апострофирао период од изгнанства до данашњих дана када се Универзитет у свом привременом седишту у Косовској Митровици борио и изборио за свој опстанак у сфери високог образовања Републике Србије и простора европског и светског високообразовног система.

Након уводних обраћања, уследила су упознавања са радом Академијског одбора за науку САНУ, који је изнео академик Зоран Кнежевић; Академијског одбора за високо образовање САНУ, који је изнео дописни члан Владица Ћетковић; Академијског одбора за проучавање Косова и Метохије, који је изнео дописни члан Драган Војводић и Академијског одбора за културу и уметност, који је изнео дописни члан Светислав Божић. Сви представници одбора у наставку својих излагања предочили су конкретне видове сарадње између наведених одбора и сродних факултета Универзитета у Приштини.

Предлоге сарадње факултета нашег универзитета и САНУ, који су се у већини подударали са изнетим предлозима председника Академијских одбора, изложио је проректор, проф. др Јован Базић.

Неке од предложених активности укључују: организовање предавања, концерата, изложби, научних састанака и учешће у пројектима.
За ове активности одређене су особе за међусобну комуникацију између САНУ и Универзитета.

Закључујући састанак, председник САНУ-а, академик Владимир Костић, са задовољством је нагласио да су сви органи и чланови Академије Универзитет у Приштини прихватили као равноправног партнера у договореној предстојећој сарадњи, која ће започети чим епидемиолошка ситуација то буде дозвољавала.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply