Одржан Инфо дан Еразмус+ програма

У Ректорату Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, 11. маја 2021. године, одржан је Инфо дан Еразмус+ програма, којем су присуствовали проф. др Здравко Витошевић, ректор, проф. др Јован Базић, проректор за научноистраживачки рад, г. Горан Лазић, сарадник у Еразмус+ канцеларији у Косовској Митровици, сарадници у Канцеларији за међународну сарадњу Универзитета и представници факултета у саставу Универзитета у Приштини.

 

Поштујући све епидемиолошке мере, наставници и сарадници са десет факултета у саставу Универзитета,  упознали су се са карактеристикама новог Еразмус+ програма за период 2021–2027 годину, са посебним освртом на мобилност студената и професора, детаље подношења пријава за будуће пројекте у високом образовању; такође, било је речи и о научној сарадњи у оквиру програма Жан Моне. Поред овога, презентована су два нова пројекта КА2 – Изградња капацитета у високом образовању која се спроводе на нашем Универзитету. Присутни су имали прилике да се упознају са планираним исходима пројеката и промена које ће уследити њиховом имплементацијом.

 

Скуп је отворио ректор Универзитета у Приштини, проф. др Здравко Витошевић. Ректор је говорио о значају који овај програм има за унапређење и реформу нашег универзитета и представио је резултате које је наш универзитет остварио учешћем у Еразмус+ програму.

,,Нагласио бих да Еразмус плус програми престављају изазов и мотивацију за наш универзитет, а руководство Универзитета снажно подржава жељу и мотивисаност наших студента, академског и административног особља да учествују у Еразмус плус програмима и тако допринесу развоју и реформи Универзитета.”

 

Осврћући се на утицај пандемије корона вируса на високо образовање, ректор је нагласио да ,,Данашњи Еразмус плус информативни дан и уопште међународна сарадња већ дуже време одвија се под врло специфичним условима услед глобалне пандемије COVID19 и ограничења која је изазвала појава корона вируса. Данас се високо образовање налази пред глобалним изазовом који не познаје границе. Заједнички и солидарни одговори кроз снажнију међународна сарадњу и партнерства су један од начина да универзитети и високо образовање изађу из кризе са којом се носи и целокупно човечанство.”

 

Детаљне информације о новом Еразмус плус циклусу презентовао је сарадник у Еразмус+ канцеларији у Косовској Митровици, г. Горан Лазић.

 

 

Leave a Reply