Обраћање ректора, проф. др Здравка Витошевића, поводом Одлуке Владе Републике Србије о обустављању наставе у образовним установама Србије на Косову и Метохији

Драги студенти,

Поштовани наставници, сарадници и други запослени на Универзитету,

 

Влада Републике Србије је, на својој седници од 12. марта ове године, донела одлуку о обустављању наставе у образовним установама Србије на Косову и Метохији, због ширења коронавируса (COVID 19), као и „специфичне ситуације у овој покрајини, првенствено имајући у виду да здравствени систем изван српских средина није развијен ни поуздан“. Ми смо, истог дана, на седници проширеног Колегијума размотрили ову одлуку Владе и предузели одговарајуће мере како би смо заштитили студенте и запослене на Универзитету и организовали наш рад у новим условима.

Институције привремене самоуправе у Приштини су јуче, 14. марта, блокирале административне прелазе, под изговором да се полицијским мерама штите од коронавируса. Тиме је онемогућен долазак студентима, наставницима, сарадницима и другим запосленима на Универзитету који живе изван подручја Косова и Метохије, као и онима који врше снабдевање Студентског центра, нарочито храном и хигијенским средствима. Зато је наш рад додатно отежан. То нам није први пут, јер у протеклих двадесетак година често смо били у сличним ситуацијама. Зато морамо и сада издржати!

У овој ситуацији најважније нам је да сачувамо животе и здравље људи. Зато нам је потребна велика присебност и дисциплина. Морамо, пре свега, поштовати препоруке Министарства здравља и Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а потом и препоруке органа локалне самоуправе како би смо се изборили са овом пандемијом. С друге стране, треба настојати да се живот и рад на Универзитету учини одрживим и у овим условима.  Потребно је  да факултети изводе „наставе на даљину“ где је могуће да се тако ради, као и да наставници свакодневно одржавају контакт са студентима – да их упућују на предстојеће наставно градиво и литературу, да им  помажу у изради семинарских и других студентских радова, да врше консултације и сл. Истовремено, потребно је да студенти, путем мејлова и друштвених мрежа, успоставе и одржавају  комуникацију са својим наставницима, траже задатке и теме које могу да раде кроз електронску комуникацију, раде семинарске и друге радове, распитују се за литературу, нарочито за ону која је доступна у електронским форматима. Такође, потребно је да се организује рад управа, наставног особља и стручних служби на факултетима, Универзитету и у Студентском центру у складу са новим околностима. И овог пута ће запослени који живе на Косову и Метохији поднети највећи терет и бити на висини задатка. То је неминовност, али и велика одговорност да се одржи минимум процеса рада на Универзитету. У свему томе, јако је важно да се избегне паника у било ком погледу. Руководство Универзитета свакодневно прати препоруке и мере Владе Републике Србије и њених органа, па у том контексту преузима своје задатке, организује рад на Универзитету и о свему ће благовремено информисати управе факултета, запослене и студенте. Зато нема разлога за нервозу и панику, јер сви морамо радити разумно и рационално.

Осим извршавања наших непосредних задатака на Универзитету, јако је важно да се укључимо и у хуманитарне активности које је покренуо Студентски парламент нашег универзитета и помогнемо сви заједно угроженим и болесним људима, друштвеној заједници и свима којима је потребна помоћ како би смо се што пре и са што мање негативних последица изборили са овом пандемијом.

 

РЕКТОР

Проф. др Здравко Витошевић

Leave a Reply